Vertellen waar je goed in bent, is lang niet altijd even makkelijk. Maar wel heel belangrijk, want tijdens een sollicitatiegesprek wordt vrijwel altijd gevraagd naar jouw kwaliteiten. Je kunt dan vertellen dat je creatief bent of collegiaal. Maar waar blijkt dat uit? Creativiteit en collegialiteit betekenen voor de een iets heel anders dan voor de ander. Het helpt dan om wat je zegt over jezelf te onderbouwen met voorbeelden. Een manier om deze voorbeelden te verzamelen, is de STARR-methodiek. STARR staat voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie.
Je kwaliteiten in beeld met de STARR-methode
Een voorbeeld van STARR
Om deze methode beter te begrijpen, pakken we er een voorbeeld bij. Stel, je denkt van jezelf dat je initiatiefrijk bent. Je komt vaak met ideeën en voert die ook uit. Je wacht niet af, maar neemt graag zelf het voortouw. Hoe breng je die kwaliteit dan duidelijk onder woorden? Om te beginnen denk je na over een gebeurtenis waarbij jij het initiatief nam. Dit kan een situatie op het werk zijn, maar ook privé of in je vrijwilligerswerk. Vervolgens loop je alle stappen van de STARR-methodiek langs:
Situatie
Je begint met een situatieschets. Waar was je op het moment van het voorbeeld? Wat was er aan de hand? Wie waren erbij? Bijvoorbeeld:
‘Ik was op kantoor met 3 collega’s. We bespraken het zomerrooster. Eigenlijk had niemand van ons inzicht in wie wanneer op vakantie ging. En of we extra capaciteit nodig hadden om de bezetting rond te krijgen.’
Taak
Vervolgens beschrijf je wat jouw taak was in deze situatie. Wat wilde je bereiken? Wat moest er gebeuren? Je kunt dan bijvoorbeeld invullen:
‘We kwamen tot de conclusie dat we meer overzicht wilden in wie wanneer weg was. Want hier kregen we stress van. Mijn collega’s stelden voor om een zomerplanning aan onze manager te vragen.’
Actie
Wat gebeurde er vervolgens? Welke actie ondernam jij waaruit blijkt dat jij initiatiefrijk bent? Wat jij dan kunt invullen:
‘Ik gaf aan dat ik zelf die planning ging opstellen. Ik heb die middag in Excel een spreadsheet gemaakt en die gedeeld onder mijn 14 collega’s. Toen ik na 2 weken van sommigen nog geen reactie had, heb ik ze even gebeld. Na 3 weken had iedereen zijn of haar vakantie ingevuld. Ik heb het rooster gedeeld met mijn manager.’
Resultaat
Jouw actie heeft natuurlijk iets opgeleverd. Wat was het resultaat? In dit voorbeeld:
‘Het resultaat was dat iedereen kon zien wat de bezetting was in de zomer. Mijn manager was blij met het initiatief, want dit scheelde haar werk. Nu kon zij gelijk aan de slag om extra capaciteit te regelen.’
Reflectie
De laatste ‘R’ staat voor reflectie. Ofwel: wat heb je van deze situatie geleerd? Zou je het weer zo aanpakken? Hier is dat bijvoorbeeld:
‘Ik ben blij dat ik dit initiatief heb genomen, want we hadden er allemaal wat aan. En het kostte niet veel tijd. Wel moet ik oppassen dat ik mijn ideeën niet allemaal zelf ga uitvoeren. Ik mag ook taken aan collega’s overlaten. Ik pak het liefst alles aan wat ik bedenk, maar dat is niet altijd verstandig.’
Weet je niet waar je goed in bent?
Misschien weet je niet precies wat jouw kwaliteiten zijn. Wat je dan kunt doen, is een situatie voor de geest halen waar je met plezier op terugkijkt. Die situatie schrijf je net zo uit als in bovenstaand voorbeeld. Je volgt dus weer alle stappen (letters) van STARR. Daarna neem je jouw uitwerking eens onder de loep: welke kwaliteiten hebben ervoor gezorgd dat je deze prestatie hebt geleverd? Er zijn talloze kwaliteiten te verzinnen, van doorzettingsvermogen tot mensenkennis en van zorgvuldigheid tot technisch inzicht. Je kunt ook hulp van iemand anders inroepen met behulp van de 360 graden scan.
Hoe ga je verder?
Als je verschillende STARR-situaties hebt uitgeschreven, kun je ze eens voorleggen aan een vriend, partner of collega. Misschien hebben zij tips om het voorbeeld nog duidelijker te maken. Kijk regelmatig naar je STARR-voorbeelden, bijvoorbeeld elk half jaar. Zijn ze nog op jou van toepassing? En breid je ‘portfolio’ uit, want er komen elke dag situaties bij die iets vertellen over jouw sterke kanten. In loopbaangesprekken of bij sollicitaties heb je dan altijd een overzicht van je kwaliteiten bij de hand om op terug te vallen.