Doe jij al aan loopbaanplanning? Weet je wat je kwaliteiten zijn, wat je nog wilt leren en welke richting je ongeveer uit wilt? Ga aan de slag met je persoonlijke loopbaan- en ontwikkelingsplan en zet een volgende stap in je loopbaan.
Plan bewust je volgende loopbaanstap
Wat is loopbaanplanning?
Je loopbaan plannen is jezelf (gestructureerd) afvragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Op basis van de uitkomst van die vragen maak je een zoekprofiel: een omschrijving van de baan die je zoekt. Vervolgens maak je een actieplan. Wat ga je doen en wanneer? Dit actieplan is belangrijk, want zo zorg je ervoor dat je je plannen omzet in daden.
Waarom je loopbaan plannen?
Veel mensen rollen na hun opleiding van de ene baan in de andere of werken 20 jaar in dezelfde baan. Maar situaties veranderen, en er kan een moment komen dat je je afvraagt wat je doel is. Doe je je werk nog wel met plezier?
Bij het Rijk werken we volgens het 3-5-7-principe. In het Strategisch Personeelsbeleid 2025 staat hierover: ‘Medewerkers worden gestimuleerd om na 3 jaar na te denken over een nieuwe functie, na 5 jaar van functie te veranderen en na uiterlijk 7 jaar de functie te verlaten. Zo wil het Rijk gerichter kunnen sturen op in-, door- en uitstroom van medewerkers’.
Een loopbaan- en ontwikkelingsplan maakt je bewuster van wat je doet en waar je voor kiest. Je komt zelf aan het roer te staan en bent onafhankelijker. Daardoor heb je minder het gevoel dat veranderingen je ‘gewoon maar overkomen'.
5 tips voor jouw loopbaan- en ontwikkelingsplan
- Bekijk de informatie op deze site om uit te vinden wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Kun je een leidraad gebruiken? Gebruik dan het werkboek voor het maken van een persoonlijk loopbaan- en ontwikkelingsplan.
- Bespreek met je leidinggevende dat je bezig bent met je loopbaan en dat je geïnteresseerd bent in nieuwe kansen en mogelijkheden.
- Heb het over je loopbaan met je omgeving, thuis of op je werk. Deel je ervaringen met anderen; dit helpt je verder. Durf kritisch naar jezelf te kijken.
- Kijk regelmatig naar je plan, bijvoorbeeld elk half jaar. Lig je nog op koers? Wil je iets bijstellen?
- Neem contact op met een loopbaancoach als je behoefte hebt aan begeleiding.