Wie was bepalend voor je loopbaan? Deze keer: Marco Brant
Wie was bepalend voor jouw loopbaan? Misschien een leraar. Een manager. Of je moeder. In deze rubriek vertellen collega’s over die ene gedenkwaardige persoon die iets groots bij ze in gang zette. Deze keer: Marco Brant.
'Hij leerde mij dat ik altijd een keuze heb'
Wiskundeleraar
‘Op de hts in Rijswijk studeerde ik elektronica. Het nieuwe computertijdperk deed zijn intrede en ik wilde mee in die fascinerende wereld. Natuurlijk had ik ook wiskunde. Je kunt heel saaie leraren hebben of heel inspirerende. Mijn wiskundeleraar, meneer Pronk, was van de laatste categorie. Hij kon ons boeien dankzij zijn speelse manier van uitleggen en zijn mooie verhalen en wijsheden.
Zingeving
Meneer Pronk had namelijk ook een heel andere kant: in zijn vrije tijd gaf hij filosofie aan de Volksuniversiteit. Ik vond dat intrigerend: hoe beweegt iemand zich tussen die twee vakgebieden? Hij had verstand van wiskundige modellen maar was ook bezig met hogere zingeving. Daarin nam hij ons ook mee. Wat hield ons bezig? Met welke dilemma’s liepen we rond? Ook daarover spraken we tijdens de lessen met meneer Pronk.
Van 8 naar 9
Meneer Pronk had een andere kijk op ontwikkeling dan de meeste andere leraren. Ik ben opgegroeid met de gedachte: als je een 5 staat, dan moet je je stinkende best doen om een 6 te halen. Maar hij zei: ‘laat dat vak waarin je niet uitblinkt vooral links liggen. Richt je liever op het vak waar je een 8 voor staat. En maak daar een 9 van. Want daar zit je passie en talent’.
Avondcolleges
Na de hts begon ik bij de marine, als technisch dienstofficier op onderzeeërs. Maar ik zocht verdieping. En dus besloot ik zo’n 7 jaar na de hts om een vak filosofie te gaan volgen, bij meneer Pronk uiteraard. Uiteindelijk heb ik zo’n 3 jaar avondcolleges bij hem gevolgd, aan de Volksuniversiteit. We spraken over ethische dilemma’s, oude filosofen als Plato maar ook hedendaagse denkers.
‘Uiteindelijk heb ik zo’n 3 jaar avondcolleges filosofie bij hem gevolgd’
Marco Brant
Naar buiten staren
De filosofie heeft me geholpen bewustere keuzes te maken, ook in mijn loopbaan. Waarom doe ik wat ik doe? Meneer Pronk zei soms: we klappen onze boeken dicht en gaan nu een kwartier naar buiten staren en luisteren naar de vogels. Ik heb nog steeds profijt van die houding. Ik kan nu ook in een gesprek zeggen: we stappen even uit de inhoud. Waar draait het nu echt om? En welke keuze hoort daarbij?
Keuzes maken
Een van zijn uitspraken was: ‘je hebt altijd een keuze, waarbij geen keuze ook een keuze is.’ Hij bedoelde daarmee: als je niet kiest, blijf je aanmodderen en houd je de status quo in stand. Je weet dat het niet goed gaat, maar kiest ervoor in de situatie te blijven. Die uitspraak heeft mij geholpen wél te kiezen om uit bepaalde situaties te stappen, zoals banen waarin ik niet gelukkig was.
Voortleven
Meneer Pronk is zo’n 8 jaar geleden overleden. Via medestudenten van toen hoorde ik ervan. Ik ben op zijn uitvaart geweest, en dat was bijna een reünie. Hij heeft op veel mensen een grote indruk achtergelaten. Verdrietig was ik niet. Vanuit de filosofie heb ik geleerd dat het leven vergankelijk is maar dat je niet ophoudt te bestaan. Waar hij is, weet ik niet. Meneer Pronk leeft in elk geval voort in mijn gedachten. Dat we nu weer over hem praten, bewijst voor mij dat de dood niet het einde is.’