Voor alle medewerkers van het Rijk zijn er volop leer- en ontwikkelmogelijkheden. Maar waar kies je voor? Een opleiding is best een investering, in tijd en geld. Voor jou én de werkgever. Pak de keuze voor een opleiding daarom zorgvuldig aan.
In 3 stappen starten met een opleiding
1. Maak een opleidingsplan
Waarin wil jij je ontwikkelen en waarom? En op welke manier wil jij gaan leren? Je kunt formeel leren via een opleiding, maar je kunt ook informeel leren, bijvoorbeeld door mee te lopen met een collega. Ga eens in gesprek met een collega of je leidinggevende over dit soort vragen. Weet je al wat je wilt? Dan kun je een opleidingsplan maken. In dit plan leg je uit welke opleiding jou aanspreekt en waarom. En je beschrijft wat de voordelen zijn voor je werkgever. Dit plan vormt een goede basis voor een gesprek met je leidinggevende.
2. Ga in gesprek met je leidinggevende
Aan de hand van het opleidingsplan kun je het gesprek met je leidinggevende goed voorbereiden. Neem vooraf je functieomschrijving nog eens door en bedenk hoe jij na afronding van de opleiding beter in staat bent je taken uit te voeren. Denk ook na over hoe jouw leerdoelen aansluiten bij de organisatie- en teamdoelstellingen. Met jouw nieuwe kennis en vaardigheden ben je flexibeler inzetbaar: een argument dat je ook zeker ter sprake mag brengen.
3. Regel jouw opleiding
Is je leidinggevende akkoord? Dan kun je samen faciliteiten aanvragen. Bij elke rijksorganisatie is dit anders geregeld. Bespreek met je leidinggevende hoe de administratieve afhandeling verloopt. Ben je hier zelf verantwoordelijk voor? Ga dan naar P-Direkt. In jouw portal ga je naar ‘loopbaan en ontwikkeling’ en vervolgens ‘studiefaciliteiten’. Met het formulier ‘aanvraag studiefaciliteiten’ vraag je studiekostenvergoeding en studieverlof aan. Of alle studiekosten worden vergoed, hangt af van de loopbaanafspraken die je met je leidinggevende hebt gemaakt.