Oriënteer jij je op een andere functie binnen de Rijksoverheid? Of wil je weten wat je talenten zijn en hoe je die inzet? Lees hier meer over solliciteren, talentontwikkeling, werkplezier en loopbaanadvies. Of doe een test en leer meer over jezelf.
Hoe bereik ik mijn doel
Loopbaanplanning helpt je in veel situaties. Als je je voorbereidt op een nieuwe stap in je loopbaan of als je je verder wilt ontwikkelen in je huidige baan. Maar ook als je huidige functie door een reorganisatie overbodig wordt, of als medische omstandigheden je dwingen om ander werk te zoeken. Welke routes kun je nemen?
-
Plan bewust je volgende loopbaanstap
Doe jij al aan loopbaanplanning? Weet je wat je kwaliteiten zijn, wat je nog wilt leren en welke richting je ongeveer uit wilt? Ga aan de slag met je persoonlijke loopbaan- en ontwikkelingsplan en zet een volgende stap in je loopbaan.
Lees meer -
Eens in de 5 jaar een loopbaanscan: iets voor jou?
Past deze baan écht bij mij? Wat zou ik nog meer goed kunnen? Een loopbaanscan helpt om meer inzicht te krijgen in wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Wist je dat je volgens de CAO Rijk eens in de 5 jaar recht hebt op een loopbaanscan? Meld je ervoor aan, bijvoorbeeld als je je wilt oriënteren op een volgende stap in je loopbaan.
Lees meer -
Je kwaliteiten in beeld met de STARR-methode
Vertellen waar je goed in bent, is lang niet altijd even makkelijk. Maar wel heel belangrijk, want tijdens een sollicitatiegesprek wordt vrijwel altijd gevraagd naar jouw kwaliteiten. Je kunt dan vertellen dat je creatief bent of collegiaal. Maar waar blijkt dat uit? Creativiteit en collegialiteit betekenen voor de een iets heel anders dan voor de ander. Het helpt dan om wat je zegt over jezelf te onderbouwen met voorbeelden. Een manier om deze voorbeelden te verzamelen, is de STARR-methodiek. STARR staat voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie.
Lees meer -
In gesprek over je loopbaanontwikkeling? Maak een afspraak met een loopbaancoach
Werken bij de Rijksoverheid betekent werk doen dat ertoe doet. Ben je toe aan een volgende stap? Neem dan contact op met jouw loopbaancentrum of loop eens binnen tijdens het loopbaanspreekuur.
Lees meer -
Het nut van netwerken
Waarom zou je tijd en energie stoppen in netwerken? Wat levert het op? Netwerkexpert Pieter van Dijke: ‘Netwerken werkt en kan veel opleveren.’ Maar wat? Dat legt hij het best uit aan de hand van zijn eigen ervaring.
Lees meer -
Succesvol solliciteren
Hoera! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Spannend, maar ook leuk. Wie weet start jij binnenkort wel in die baan waar je zo naar uit kijkt. In deze animatie laat Robin zien hoe je succesvol solliciteert. Je krijgt handige tips om je goed voor te bereiden. Hoe logisch sommige dingen soms ook lijken, sta er gewoon eens even bij stil. Het werkt.
Lees meer -
Zo maak je een sterk cv
Een cv heeft maar 1 doel: zorgen dat een recruiter of werkgever je uitnodigt voor een gesprek. Maar dan moet jouw cv wel eruit springen tussen de cv’s van al die andere kandidaten. Deze tips helpen je bij het maken van een sterk cv.
Lees meer -
4 tips voor een goede motivatiebrief
Je hebt een vacature gevonden waar je enthousiast over bent. En de tips voor een goed cv toegepast. Nu alleen nog zorgen dat jouw motivatiebrief bovenop de stapel komt te liggen. Moeilijk? Dat valt wel mee. We helpen je graag op weg.
Lees meer -
Functiegebouw Rijk: alle functiegroepen inzichtelijk
Het Functiegebouw Rijk is de ruggengraat van het personeelsbeleid van het Rijk. Het stimuleert Rijksmedewerkers architect te worden van hun eigen loopbaan. Ter ondersteuning daarvan is een site gebouwd, waar je functieprofielen kunt vergelijken, doorgroeimogelijkheden vindt, vacatures in die richting kunt selecteren en direct kunt solliciteren!
Lees meer
Collega's aan het woord
Doen wat je écht leuk vindt. Dat wil toch iedereen? Lees hieronder de verhalen van collega’s die aan de slag gingen met hun loopbaan. Zij vonden een nieuwe uitdaging. Soms in de eigen functie, soms in een andere baan binnen de Rijksoverheid. Anderen kozen voor een avontuur elders.